en av redaktörerna för novellstartup-förlaget En liten bok.
1. Hur kom ni på tanken att grunda ett förlag som specialiserar sig på nyskrivna noveller och korta texter?
– En liten bok är resultatet av flera olika idéer. Vi märkte att även då det i skolor används mycket noveller i pedagogiskt syfte brukar det oftast handla om mycket gamla publikationer. Det finns en avsaknad av moderna författare, vilket är synd eftersom noveller nog skrivs gärna, och det finns potentiellt mycket oskrivna idéer för dem. Men sist och slutligen är de en ganska liten business.
Det finns också en pedagogisk idé med att läsaren känner att hen faktiskt läst en hel bok och inte bara några enstaka kapitel eller utdrag. Böckerna kommer i litet häftformat, och det är meningen att man lätt kan ha en bok i väskan eller fickan och läsa till exempel på bussen eller toan – då man kanske annars skulle dra fram telefonen!
2. Hur planerar ni att nå ut till skolelever med böckerna?
– Vi kommer nu in i Schildts & Söderströms läromedelskatalog, och förhoppningsvis kommer det att väcka uppmärksamhet på läroanstalterna. Vi hoppas också på att bli inbjudna till skolor, där vi själva kan presentera konceptet. I vår kommer vi antagligen att åka runt mycket på olika håll i landet och delta i diverse utbildningsevenemang.
3. Hur fria händer ger ni författarna?
– En fungerande dialog med författaren är viktig för att uppnå en sammanhängande och mångsidig boksamling, men i det stora hela ger vi författarna ganska fria händer. Varje samling har ett eget tema som baseras på läroplanen. Denna gång är temat klimatförändringen, och framtida samlingar ska handla om sexuella trakasserier och identitet. Det är alltså ämnen som kan kännas svåra på många sätt, och det är viktigt för oss att eleverna känner att man kan påverka världen även genom skönlitteratur.
Text: Octavia Westerholm
Foto: Helsingfors bokmässa/Hanne Ylöstalo