verksamhetsledare på Flyktingrådgivningen, en medborgarorganisation som erbjuder rättshjälp och handledning för asylsökande.
1. Varför har Amnesty i Finland startat en insamling, samt skjutit till 100 000 euro för att finansiera Flyktingrådgivningens verksamhet?
– Amnesty är en av våra medlemsorganisationer. Sedan den tidigare regeringen införde begränsningar i rättshjälpslagen från och med 2016, med bland annat maximiarvoden som inte täcker kostnaderna, har vi gått på förlust. Den nuvarande regeringen förbereder en lagändring, men det kommer att ta tid innan den eventuellt träder i kraft.
2. Varför behövs Flyktingrådgivningen?
– Många privata jurister har slutat ta emot asylärenden eftersom det i praktiken innebär pro bono-arbete och de offentliga rättshjälpsbyråerna saknar också resurser. Våra jurister är specialiserade på flyktingrätten och utlänningslagen, och genom den avgiftsfria rådgivningen som vi bedriver vid sidan om rättshjälpen som når ut till 2 500 – 3 000 personer per år, känner vi även till situationen på gräsrotsnivå.
3. Kommer ni att klara er i framtiden?
– Pengarna som Amnesty samlat in gör att vi klarar oss det här året och kanske några månader till. Men vi ägnar oss också åt egen insamling. Flyktingrådgivningen är ofta den sista chansen för många människor som kommer hit och jag vill inte ens tänka på en framtid där vi inte existerar. Men vi har funnits i 30 år, så jag väljer att vara hoppfull.
Foto: Arto Timonen
EDIT 14.02.2019: I en tidigare version av artikeln stod det att Amnesty tagit ett lån på 100 000 euro för att finansiera Flyktingrådgivningens verksamhet. I själva verket togs pengarna från Amnesty Finlands egna reserver.