Efter förra årets paus återvände självständighetsdagens numera traditionella demonstrationer till Helsingfors gator i år. På ena sidan nazister och övrig extremhöger, på andra sidan en bred sammanslutning motdemonstranter.
Demonstrationerna skilde sig på flera sätt från tidigare år. Nordiska motståndsrörelsen, som förbjöds av hovrätten 2018, ordnade i praktiken sin självständighetsdemonstration som vanligt ännu 2019. Soldiers of Odin tog då i sista stunden på sig det officiella arrangörsansvaret men NMR var en lika synlig del av marschen som innan förbudet.
I fjol planerades nazisternas demonstration under det nya namnet Suomi Herää, men på grund av coronabegränsningar ordnades den inte före i år. Bakom Suomi Herää ligger ingen enskild aktör utan ett bredare nätverk aktivister och organisationer, dock med väldokumenterade kopplingar till NMR. Det borde inte överraska någon att det är fråga om samma gäng som tidigare, bara under ett annat namn.
Till skillnad från 2019 var ändå inte NMR:s mörkgröna färg och öppet fascistiska symboler alls närvarande på Suomi Herää. Arrangörerna hade uppmanat deltagarna att klä sig anständigt och bete sig sakligt. Demonstranterna marscherade tysta till ljudet av två trummor, de traditionella slagorden som exempelvis ”Länge leve nationalsocialismen” uteblev denna gång.
Jämfört med tidigare NMR-marscher blev intrycket av Suomi Herää aningen avslaget, men ändå återstår det faktum att nazisterna även i år tilläts marschera i en politisk demonstration med skydd av polisen. Hakkorsen och NMR-flaggorna byttes ut till nydesignade symboler med samma innebörd. Ett farthinder men inte något som kommer att stoppa rörelsen.
Självständighetsdagens andra traditionella högerextrema demonstration, 612-fackeltåget, såg betydligt mindre livskraftig ut än vanligt med sitt lägsta deltagarantal på flera år. Cirka 500 personer marscherade, varav nästan hälften bestod av de cirka 200 personer som tidigare på dagen hade deltagit i Suomi Herää.
612-fackeltågets ambition att samla ihop en bredare koalition har lyckats bättre andra år, med synligt deltagande av framträdande partipolitiker och andra offentliga figurer. Men extremhögern har alltid varit den drivande kraften sedan det första 612-fackeltåget ordnades 2014 på NMR:s initiativ. Särskilt efter årets fiasko känns det helt obegripligt att vissa medier fortfarande väljer att snällt beskriva fackeltåget som ”nationalistiskt” (kansallismielinen).
Cirka 1 500 personer deltog i motdemonstrationen Helsingfors utan nazister, också det mindre än tidigare år. Men som vanligt samlade ändå motdemonstrationen ihop den klart största folkmängden och stämningen lär ha varit god med musik och dans, vilket brukar lyckas med att provocera nazisterna. I år hann polisen redan i förväg gripa en grupp på 19 personer som planerade att störa motdemonstrationen.
Helsingfors utan nazister var däremot framgångsrik i att konkret störa nazisterna genom icke-våldsamma metoder. Trots uppmaningar från polisen att lämna platsen lyckades motdemonstrationen blockera Runebergsgatan och tvinga 612-fackeltåget att ändra sin planerade rutt. Budskapet kunde inte vara mera tydligt.