Tre frågor till Outi Heiskanen

av Mio Lindman

Outi Heiskanen är informatör på KAVI, det nationella audiovisuella institutet, med anledning av regeringen Orpos nedskärningar i kulturen. 

 

1. Vilken betydelse har KAVI i det finländska kulturlivet?

Till våra lagstadgade uppgifter hör att bevara inhemska filmer samt tv- och radioprogram. Dit hör också att främja den audiovisuella kulturen, övervaka utbudet av bildprogram och att främja mediefostran i Finland. Mera vardagligt betyder detta att medborgarna kan bekanta sig med finländska filmer, tv- och radioprogram från förr samt förstå de historiska särdragen i vår audiovisuella kultur. På vårt eget område vill vi göra kulturarvet känt, tillgängligt och användarvänligt. I sin filmvisningsverksamhet öppnar KAVI ett fönster mot filmkulturen i andra länder. Under perioder då de kommersiella biograferna mest satsat på blockbuster–filmer har KAVI:s utbud erbjudit ett andningshål. Den filmkultur och -fostran som riktar sig till barn och unga är betydelsefull. Granskningen av bildprogrammen (film, tv, videospel) — deras utbud och åldersgränser — har som mål att stöda en trygg medievärld för barn och unga. Mediefostran har dessutom blivit allt viktigare eftersom medial läskunnighet är ett nödvändigt kompetensområde i dagens samhälle. KAVI strävar också efter att förstärka demokratiutvecklingen och skapa en större motståndskraft mot informationspåverkan. 

 

2. Hur har KAVI:s verksamhet förändrats under årens lopp?

Den största förändringen skedde år 2007 då Finlands filmarkiv förvandlades till Nationella audiovisuella arkivet. Det berodde på att arkivets uppgifter breddades till att vid sidan av filmer omfatta tv- och radioprogram. 2014 slogs arkivet ihop med Centret för mediefostran och bildprogram och då uppstod KAVI, det nationella audiovisuella institutet. Många förknippar ändå KAVI med det som är bekant sedan tidigare. De som besöker Kino Regina betraktar KAVI främst som ett filmarkiv, och motsvarande gäller de som utnyttjar filmsamlingen i Elonet, databasen och streamingtjänsten som KAVI basar för. För forskare är KAVI synonymt med radio- och tv-arkivet eller vårt eget bibliotek i Helsingfors. Enheten för medie-fostran och bildprogram, MEKU, har också blivit ett brand på grund av den expertis som samlats här. 

 

3. Hur kommer de nya nedskärningarna att påverka KAVI:s verksamhet?

 Vår ekonomiska situation är kärv redan nu på grund av de allmänna kostnadsökningarna, vilket lett till att tjänster inte har tillsatts. För tillfället väntar vi på uppgifter om hur stora nedskärningarna blir i nästa års budget. När vi har den informationen kan vi utarbeta realistiska alternativ och hitta sådana lösningar som krävs. 

Lämna en kommentar