Abort kan bli knäckfråga i valet

av Christin Sandberg

En bred majoritet av amerikanerna vill återinföra den allmänna aborträtten i USA. Det kan gynna Kamala Harris, som gjort aborten till en av sina kärnfrågor i valkampanjen. 

 

Demokraterna har vind i seglen – men hur långt bär den? Kamala- Harris har kommit in sent i USA:s presidentvalskampanj efter att Joe Biden i mitten av juli avsade sig sin kandidatur. Det börjar bli bråttom för henne att vinna amerikanernas förtroende. Trots att hon har varit -vicepresident har hon hållit eller blivit ombedd att hålla en ganska låg profil i den nationella politiken.

Hennes starkaste valfråga, som också sammanfaller med en av -Demokraternas viktigaste frågor i det kommande valet, är aborträtten. 

Det var en av de frågor som politiska analytiker menar att gjorde att Demokraterna stod sig starka i mellanårsvalet 2022 och till och med lyckades uppnå en majoritet i senaten. Den avgörande rösten då kom från Kamala Harris.

Harris siktar på att bli landets president, och har som mål att säkra reproduktiva fri- och rättigheter för USA:s kvinnor. 

 

Roe vs Wade

År 1973 beslöt USA:s högsta domstol i ett uppmärksammat mål med namnet ”Roe vs Wade” att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv – med andra ord att inga delstater kan förbjuda abort. År 2022 upphävde ändå Högsta domstolen Roe vs Wade, vilket medfört att 14 delstater helt förbjudit abort. Flera andra har kraftigt begränsat aborträtten genom att kriminalisera abort efter några få graviditetsveckor – veckor då många kvinnor inte ens hinner upptäcka att de är gravida. 

Detta har enligt medborgarrättsorganisationen American Civil -Liberties Union (ACLU) orsakat en katastrofal folkhälsokris och urholkat medborgerliga och reproduktiva rättigheter. Enligt ACLU finns det stora möjligheter att återigen skydda aborträtten och verka för stärkta reproduktiva rättigheter och vård – om Harris blir vald till president.

Under 2023 tvingades fler än 171 000 kvinnor resa utanför sin egen delstat för att få tillgång till abort.

Fråga på liv och död

Nya uppgifter visar att allt fler kvinnor i USA försöker genomföra riskfyllda aborter på egen hand sedan Roe vs Wade upphävts. Detta påvisas bland annat i studien Self-Managed- Abortion Attempts Before vs After Changes in Federal Abortion Protections in the US.

Under kontrollerade former kan en abort genomföras av den gravida kvinnan själv hemma med gott resultat. Med detta avses abortpiller som vanligtvis skrivs ut vid abortkliniker. 

Riskfyllda aborter innebär till exempel att kvinnor försöker tvinga fram en abort eller ett missfall med giftiga örter, alkohol eller droger, eller genom att slå sig hårt på magen. Enligt studien har de riskfyllda aborterna under de senaste åren ökat så kraftigt att det i dag är fler kvinnor som försökt sig på en riskfylld abort än de som tagit abortpiller. 

Studien bekräftar därmed vad kvinnorättsaktivister varnade för då Roe vs Wade upphävdes.

Runt om i världen avslutas uppskattningsvis 61 procent av alla oönskade graviditeter och 29 procent av det totala antalet graviditeter med en abort, enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO. Datan kommer både från länder där det är tillåtet och där det är förbjudet. 

Sammantaget handlar det om 73 miljoner aborter per år, varav nästan hälften (45 procent) sker under okontrollerade former och därmed är riskfyllda.

– Antalet aborter beror inte på hur restriktiva lagarna är. Det som förändras när man begränsar rätten och tillgången till abort är kvinnors tillgång till en säker abort, säger Bela- Ganatra, chef för Världshälsoorganisationens avdelning för att förebygga osäkra aborter, till The -Evidence, som sammanställer det senaste inom jämställdhetsforskning.

Att ha tillgång till säker, snabb, billig och respektfull abort menar Världshälsoorganisationen är både en fråga om folkhälsa och mänskliga rättigheter.

 

Mål: federal lag

Kamala Harris har alltså fakta i ryggen när hon under Demokraternas partikonvent attackerar Republikanernas hållning och politik i frågan.

–  [Donald Trump] har för avsikt att inrätta en nationell antiabort-samordnare som ska tvinga delstaterna att rapportera kvinnors missfall och aborter, sa Harris under konventet. 

– För att uttrycka det enkelt: de har helt tappat förståndet. 

Harris vädjade också till de kvinnliga väljarna genom att lägga till en släng om att Demokraterna, i motsats till Republikanerna, litar på kvinnor. 

Vid upprepade tillfällen har Kamala Harris sagt att hon bara väntar på att kongressen återigen ska föreslå grundlagsskyddade reproduktiva rättigheter, inklusive aborträtt, för USA:s kvinnor, så att hon stolt kan skriva under den om hon skulle bli president.

Organisationen ACLU kommer att följa upp det här uttalandet och kräva att Harris fullföljer det hon lovat om hon blir landets nästa president.

Demokraterna har även under Joe Bidens tid som president förespråkat rätten till abort, men kongressen har dominerats av abortmotståndare vilket gjort det omöjligt att driva igenom en ny federal lag till skydd för denna rättighet. Just en federal lag skulle alltså omfatta hela landet.

Det skulle vara ett första steg, men det behövs mycket mer för att garantera aborträtten för alla landets kvinnor, menar aborträttsaktivister. Ett problem är att det i dag i vissa delar av landet är oöverkomligt långa avstånd mellan abortkliniker eller abortrådgivning.

Under 2023 tvingades fler än 171 000 kvinnor resa utanför sin egen delstat för att få tillgång till abort.

Andra väljer att försöka avsluta graviditeten på egen hand och riskerar hälsa, framtida möjligheter att få barn och ibland till och med livet. 

Ett annat hinder för kvinnor att få tillgång till abort är sjukvårdsförsäkringar som inte täcker abortvård – något som också måste upp på den politiska agendan, menar ACLU.

 

Projekt 2025

Donald Trump som hittills helst har undvikit hela abortfrågan, kommer inte att komma undan så lätt i debatter med Harris, speciellt efter lanseringen av det så kallade Projekt 2025.

Projekt 2025 är ett ultrakonservativt manifest på över 900 sidor som har tagits fram av den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation, med hjälp av flera nära medarbetare till Trump. Ett av manifestets målsättningar är att förbjuda abort i USA:s alla delstater. 

Efter en kritikstorm har Trump tagit avstånd från manifestet. Men kritiker har pekat på att flera av de personer som har tagit fram dokumentet är tidigare nära medarbetare till honom.

Dokumentet uppmanar till att sparka tusentals statstjänstemän, utöka presidentens makt, nedmontera utbildningsministeriet, införa genomgripande skattesänkningar, förbjuda pornografi, stoppa försäljningen av abortpiller och så vidare. 

Det finns många likheter mellan Republikanernas officiella politiska plattform och Projekt 2025, visar en genomgång som BBC har gjort. Det senare dokumentet är dock både mer detaljerat och mer högerkonservativt och extremt i många frågor, exempelvis abortfrågan.

I dokumentet finns även förslag på politik som attackerar arbetarrättigheter, bland annat förbud för facklig organisering bland offentliganställda och stopp för utbetald övertid. 

 

Vill avskaffa demokratin

BBC beskriver Projekt 2025 som önskelista för Trump. Den amerikanska historikern Heather Cox sammanfattar manifestet i ett videosamtal med Katie Paris, grundare av gräsrotscommunityn Red Wine & Blue i USA: det är idéer som avsiktligt går emot allt vad demokrati står för.

– [Upphovsmakarna till dokumentet] tror inte på demokrati. De anser att principen att alla är lika inför lagen, vilket är fundamentet för en demokrati, försvagar staten, eftersom den kräver att kvinnor, hbtqi+-personer och minoriteter behandlas lika inför lagen.

– Deras tanke är att göra sig av med demokratin […] och i stället skapa en mycket stark central-gestalt som ska tvinga på alla den typ av kristendom som de vill ha. 

I programmet citeras också Kevin Roberts, som är ordförande för Heritage Foundation, och som uttrycker något man kan tolka som ett lågmält hot om våld: 

– Vi är inne i den andra amerikanska revolutionen, och den kommer att förbli oblodig om vänstern tillåter den, sa Roberts i en intervju i den högerextrema tv-kanalen Real America’s Voice.

Under hans ordförandeskap har Heritage Foundation utvecklats från en rätt traditionell konservativ tankesmedja till att bli en mer extrem ytterhöger-förespråkare med kristendomen som central ledstjärna.

Viktor Orbán och Ungern står som modell och Heritage Foundation samarbetar nära den ungerska tankesmedjan Danube Institute.

 

Hett om öronen för Trump

Republikanerna har på sistone försökt jämka lite i abortfrågan eftersom de har förstått att de flesta amerikaner ändå anser att det är rimligt att det ska gå att få en abort för den som av olika anledningar behöver en. Det kommer ändå knappast att räcka under den kommande valkampanjen. Kamala Harris kan frågan. Hon har arbetat med den som en prioriterad politisk fråga under många år. Hon är också en skicklig debattör och retoriker med lång erfarenhet som åklagare innan hon blev politiker.

Dessutom har hon stöd av en överväldigande majoritet av det amerikanska folket som vill att det ska vara lagligt att kunna genomföra en abort. Över 60 procent av amerikanerna anser att det var fel att återkalla Roe vs Wade, enligt flertalet opinionsmätningar. En handfull delstater kommer att anordna folkomröstningar om aborträtten i samband med valet i november. Det kan spela Demokraterna i händerna, om det innebär att fler väljare uppsöker valurnorna. 

Frågan är om det räcker för att vinna presidentvalet.

 

Foto: Sue Dorfman/ZUMA Press Agency/Alamy

Lämna en kommentar