Green Border är en skakande skildring av Europas gräns

av Zinaida Lindén

Grönt står för hoppet. Agnieszka­ Hollands drama Green Border
inleds med en fågelvy över en grön skog — innan det slår om till svartvitt.

Det är oktober år 2021. Ombord på ett flygplan finns en syrisk trebarnsfamilj. ”Mamma, är det här redan Sverige?” frågar en tioårig pojke. Snart kommer de att landa i Minsk, ta taxi till den polska gränsen och fortsätta till Sverige där hans morbror bor.

En passagerare från Afghanistan följer med, läraren Leila (Behi Djanati­ Ataï) som flyr från talibanerna. Hon vill söka asyl i Polen: hennes bror jobbade en gång med polackerna. 

”Hurra! Europeiska unionen!” ropar resenärerna väl framme i Polen. Men inom kort blir de deporterade till Belarus – därifrån de skuffas tillbaka till Polen. Det kallas pushback, utvisning utan prövning av asylansökan. Många pantfångar i ett grymt geopolitiskt spel dör av köld och skador, de drunknar i träsk.       

Det finns inte ett uns humanitet kvar i de instruktioner som de polska gränssoldaterna får av sina överordnade: ”De är inga människor utan stridskulor. Se till att det inte finns några lik på vår mark.”

 

År 1990 utkom Hollands film Europa,­ Europa. Den handlar om en yngling som blir gisslan hos de grymma regimerna under andra världskriget. I Green Border fokuserar Holland på dagens Europa som åter blivit en arena för populism och xenofobi. Filmen fick Juryns specialpris i Cannes, men hemma i Polen anklagades Holland för att vara antipolsk eftersom hon ställer sig kritisk till landets styrande parti Lag och rättvisa. De flesta potentater som uppmanade folk att bojkotta filmen (bland dem Polens president Andrzej Duda) hade inte ens sett den. ”Om denna film är antipolsk, så är även Kristus det”, skrev Gazeta Wyborcza.

Filmen ger tre perspektiv på händelserna. Vi ser dem med flyktingarnas ögon. Den unge gränsvakten Jan (Tomasz Włosok) presenterar en annan syn, dessutom känner många invånare (i synnerhet Agata­ Kuleszas rollkaraktär) rädsla för nykomlingarna. Samtidigt möter vi några polska volontärer som söker upp flyktingarna i skogen och räddar dem, med risk för att bli anklagade för människosmuggling.

Vi ser psykologen och änkan Julia (en förträfflig Maja Ostaszewska) ansluta sig till volontärerna. Det är Julia som står i centrum för hela dramat. Annars porträtteras polackerna nyanserat medan flyktingarna förblir ganska schematiska. 

Green Border är ett måste för envar med hjärtat på rätt ställe. Finalen tvingar den västerländska publiken att se sanningen i vitögat. År 2022 välkomnade Polen tusentals ukrainska flyktingar. Varför väcker inte folk från Mellanöstern och Afrika samma empati?

 

Green Border
Drama. 147 min. 
Polen, Tjeckien, Frankrike. 2023.
Regi: Agnieszka Holland
Manus: Maciej Pisuk, Gabriela Łazarkiewicz-Sieczko,
Agnieszka Holland
Foto: Tomasz Naumiuk
I rollerna: Jalal Altawil, Behi Djanati Ataï, Maja Ostaszewska, Tomasz Włosok, Agata Kulesza, Maciej Stuhr.

Lämna en kommentar