Pinball – en bortglömd spelform

av Wim Zilliacus

Att spela spel hör till de saker unga vuxna sysslar mest med på fritiden. Videospel har i många år varit mest populära, men rollspel och brädspel har gjort en comeback de senaste åren. Det finns ändå en spelform som går längre tillbaka i tiden än de äldsta videospelen och som många glömt bort: pinball, eller flipper som det också heter på svenska. Vad är så speciellt med pinball, må ni läsare undra. Är det inte bara ett fånigt spel som står i barers hörn och rostar?

Efter att jag hösten 2023 besökte spelhallen Extraball i Tölö, Helsingfors, öppnade sig pinballens förunderliga värld för mig. De mekaniska flippermaskinerna är fint byggda, på en detaljerad spelplan studsar små metallkulor runt. En maskin är ofta designad efter ett tema som exempelvis en film från samma tidsperiod som då maskinen byggdes. 

Spelarna är allt från unga vuxna till äldre gubbar; pinball blir som ett kulturellt forum där man träffar olika slags människor som förenas kring en hobby.

Du spelar genom att trycka på två knappar vid maskinens sidor som är kopplade till två flipperpedaler som slungar iväg bollen. Den kan skjutas exempelvis uppför ramper som för bollen över spelplanen, in i hål som ”låser” bollen för att få flera bollar igång samtidigt (multiball), eller genom leksaker som slott och flygande tefat. Snabba reflexer och fingerfärdighet behövs om du bryr dig om höga poäng.

Att slå rekord på en maskin är en sak, men pinball är också ytterst underhållande för nya spelare; de blinkande ljusen, spelmusiken och spelplanens design kan vem som helst ha många timmars skoj med. Fastän spelen kan vara svåra tröttnar man aldrig på att lyckas med något nytt eller spela med flera bollar. Vissa trick, såsom drop- eller live catches, är väldigt tillfredsställande då en snabbt accelererande boll på ett närmast magiskt sätt stannar tvärt istället för att studsa iväg. 

 

Pinball har ett slags ”flow” likt tennis där nya bollar sätts i spel, åker runt och till slut går ut, varvid nästa boll spelas. Denna cykel är särskilt tillfredsställande då man arbetat med något under dagen och kan interagera med en annan värld för en stund. Och det sociala är en viktig faktor som kommer fram på ett annat sätt än med videospelen.

Eftersom maskinerna är fysiska, till skillnad från digital underhållning som du sitter hemma med, träffar du även andra människor. är trevligt att göra saker saker tillsammans och att diskutera spelstrategier. Spelarna är allt från unga vuxna till äldre gubbar; pinball blir som ett kulturellt forum där man träffar olika slags människor som förenas kring en hobby. Det är en trevlig egenskap som håller denna kulturgren levande för framtiden. 

Det jag märkte efter några lördagar på Extraball var att det finns en lite gömd skara spelare som deltar i tävlingar på olika ställen i Finland och ibland även utomlands. Att spela i tävlingar är spännande och något som börjat intressera mig. Det finns ofta olika slags maskiner, och ibland får du lära dig spelregler precis innan du ska spela. För mig är pinball roligt både som ren underhållning och tävlingsgren. Pinball-världarna under glas är något unikt som lockar oss bort från skärmarna som präglar vår vardag.

Lämna en kommentar