En stark vänsterröst för Ukraina

av Jonas Sjöstedt

Stämningen var god på valvakan i Umeå, den första valprognosen pekade på att Vänsterpartiet skulle gå fram, få tio procent av rösterna och ett nytt mandat i EUs parlament (vi fick elva procent innan kvällen var över). 

Nyheterna från förhandsrösterna i Finland var ännu bättre, nästan osannolikt bra. Vänsterförbundet var den stora valvinnaren och skulle gå från ett till tre mandat. Stödet för Sannfinländarna kollapsade. Hos oss gjorde Sverigedemokraterna sin första valförlust. Senare under valkvällen stod det klart att den gröna vänstern var valsegrare även i Danmark, rödgröna SF blev största parti och även Enhetslistan gjorde att bra val.

 

Veckan efter valet tog den nordiska vänstern större plats i vänstergruppen i Bryssel. Ett antal dogmatiska partier hade tappat mandat, den moderna vänstern hade gått fram. Vi var väl förberedda och förhandlade hårt. Vänstergruppen fick bättre stadgar och en tydligare politisk plattform. Gruppen fick en nordiska generalsekreterare, den mest inflytelserika tjänstemannen. Li Andersson blev ordförande i parlamentets utskott för arbetsmarknaden. Nordiska ledamöter samordnar hela vänstergruppens arbete i en rad tunga utskott, det ger stort politiskt inflytande.

 

I Ukrainafrågan var vi tydliga från första dagen. Det var vi nordiska ledamöter som såg till att dörren till vänstergruppen aldrig öppnades för den rysslandsvänliga Wagenknechtlistan som gjort ett bra EU-val i Tyskland. Vi såg också till att en tjeckisk valallians som ville stoppa stöd till Ukraina inte kunde vara med i gruppen. Det är proryska politiska krafter som påstår sig stå till vänster, men som nu istället har marginaliserats helt som grupplösa i parlamentet.

I vänstergruppen samlas partier som fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Genom den nordiska framgången har den del av gruppen som också vill öka vapenstödet vuxit. Vi tar plats i debatten och på vårt initiativ har parlamentet tagit tydlig ställning mot den ryska skuggflottans oljetransporter genom Östersjön. Stoppas tankfartygen med rysk olja genom våra vatten så stryps en avgörande källa till finansiering av Putins krig. Vi kommer att fortsätta driva på för att det ska ske. Vi är den tydliga vänsterrösten för att öka stödet till Ukraina, även militärt.

 

Flera vänsterpartier i EU vill dock inte ge vapen till Ukraina trots att de fördömer den ryska invasionen. De pratar om risken för eskalering och behovet av förhandlingar. Argumenten är ofta pacifistiska. Men det blir inte fred om vi slutar ge vapen till Ukraina, det blir rysk ockupation, miljoner ytterligare flyktingar och ett farligare Europa om Putin tillåts segra. Den debatten tar vi varje dag. 

Vi har ett långsiktigt arbete för att öka stödet till Ukraina från vänster. Den finländska vänstern har tagit initiativ till studieresor för vänstergruppens ledamöter till Kiev för att möta ukrainsk vänster och progressiva rörelser. Vi vill stödja ukrainsk vänster och deras arbete. De har också ett tydligt budskap till oss, att stödet till landets frihetskamp måste fortsätta och öka.

En del av arbetet med att samla den moderna vänstern i Europa sker genom att bilda ett nytt partisamarbete för vänsterpartier i Europa. Ett samarbete som inte minst ska kunna stärka de nya unga och proukrainska vänsterpartier som nu växer fram i länder som Polen, Litauen, Ungern och Tjeckien.

Den nordiska vänstern är tillsammans med andra vänsterpartier som polska Razem och portugisiska Bloco pådrivare för att öka stödet till Ukraina. Det har betydelse i en tid då krigströttheten breder ut sig och politiska strömningar, främst i extremhögern, sprider uppgivenhet och ryska narrativ i debatten om Ukraina.

 

Olika borgerliga ledarskribenter, inte minst i Finland, har varit mindre nöjda. Kanske är de lite bekymrade över vänsterns framgångar i EU-valet. De pekar på de vänsterkrafter som inte vill ge vapen till Ukraina och kopplar ihop oss med dem. Det är ett klassiskt debattknep att använda ”guilt by association” för att försöka smutsa ned någon med värderingar som de inte har. 

Den som sätter stödet till Ukraina först, inte den enkla partipolemiken, bör inse att den nordiska vänsterns arbete för Ukraina i Europa är viktigt. Det behövs tydliga vänsterröster för att öka stödet till Ukraina. Den nordiska vänstern är den rösten.

Lämna en kommentar