Vad är värdebaserad realism?

av Eva Biaudet

Regeringens nya redogörelse om utrikes- och säkerhetspolitik grundar sig på ett nytt begrepp i utrikespolitiken, nämligen värdebaserad realism. Detta begrepp myntade president Stubb redan i sin valkampanj förra vintern. Enligt redogörelsen håller vi fast vid centrala värderingar såsom demokrati, rättsstatsprincipen, folkrätt, mänskliga rättigheter, fred, jämställdhet och jämlikhet. Samtidigt signalerar Finland beredskap till dialog även med sådana länder som inte delar dessa värderingar med oss. Detta kan ses som ett logiskt svar på att största delen av världens befolkning de facto lever under auktoritära regimer. 

Den finländska utrikespolitikens uppgift måste samtidigt vara att värna om de strukturer och processer som vi tillsammans globalt har skapat i FN och EU för mänskliga rättigheter, humanitär hjälp och biståndssamarbete. Vi bör kunna ge människor som lever under tyranner hopp, att det kan finnas en bättre utveckling. 

Världen måste bry sig om humanitära katastrofer, oberoende var de är.

Eftersom Finland så radikalt minskat resurserna på utvecklingsbistånd, behöver de politiska insatserna vara desto mer trovärdiga. Det är även viktigt att stöda reformarbetet av FN och av säkerhetsrådet, så att det igen kunde få tillbaka sin betydelse som garant för freden. 

Jag välkomnar därför president Stubbs initiativ inför FN:s framtidstoppmöte om en säkerhetsrådsreform. Jag gläder mig åt toppmötets resultat, länderna åstadkom det sedan 1960-talet mest progressiva och konkreta åtagandet att reformera säkerhetsrådet. Detta innefattar planer på att förbättra rådets effektivitet och representativitet, bland annat genom att försöka komma till rätta med den historiska underrepresentationen av Afrika. 

Den globala söderns förtroende för FN är viktigt för dess handlingskraft. Världen måste bry sig om humanitära katastrofer, oberoende var de är – i Sudan, i Mellanösterns eller i Ukraina. 

 

Kriget i Ukraina har haft djupgående effekt också på oss finländare. Att stärka vår resiliens både i praktiken, socialt och mentalt är viktigt. Finland är en rättsstat och demokrati och vi har byggt upp vår välfärd genom att värna om medborgarnas kapaciteter och tillhörighet. Ett starkt medborgarsamhälle rymmer många röster men bygger också på en stark känsla av respekt för varandra. Att unga människor kan upprätthålla tron på en bra framtid är också en byggsten för tryggheten. 

Värdebaserad realism innebär att vi erkänner bristerna i vår världsordning, men också att vi inte kan vara åskådare när grundläggande rättigheter kränks. De internationella samarbetsorganisationerna och det regelbaserade internationella systemet är sköra, och det är vårt ansvar att skydda och försvara dem. Finland ska fortsätta vara en stark röst för demokrati och mänskliga rättigheter i en tid då dessa värderingar utmanas som aldrig förr.

Lämna en kommentar