Stubb efter Kinabesöket: Freden i Ukraina kan ännu dröja

av Yrsa Grüne-Luoma

Kina vill inte se Ryssland förlora i Ukraina. Det är president Alexander Stubbs tolkning av det samtal han hade med Kinas president Xi Jinping nyligen.

I samband med den presskonferens Stubb gav i Kina förra veckan nämnde Stubb att han hade påpekat för Xi att ett samtal från Xi till Rysslands president Vladimir Putin kunde bidra till att få ett slut på kriget i Ukraina. Xis svar var att det inte är riktigt så enkelt.

När president Stubb idag träffade Finlands utrikesjournalisters förening rf ställdes frågan om president Xi hade förklarat närmare vad han hade avsett med sitt svar. Stubb var noga med att framhålla att han inte vill avslöja vad som avhandlades i frågan under presidenternas nästan tre timmar långa samtal.

– Rent allmänt tolkar jag det så att Kina inte vill se Ryssland förlora, sa Stubb.

Han hänvisade också på ett helt allmänt plan till den maktpolitiska konstellationen inom utrikespolitiken. Tolkningen som Stubb gjorde kan mycket väl vara korrekt. Till kinesisk kultur över huvud taget hör att inte förlora ansiktet.

Stubb hade ändå varit noga med att framhålla fem punkter för Xi som är viktiga inte bara för Finland utan för hela västvärlden. För det första påverkar Kinas relation till Ryssland också Kinas relation till EU. Och om Kina säljer vapen, inklusive reservdelar eller andra komponenter som kan utnyttjas för krigföring till Ryssland, så utgör detta ett hot också mot Finland. Den tredje punkten har citerats flitigt redan tidigare: Putin är inte att lita på, allra minst när det gäller kärnvapen, enligt Stubb.

Och när det en gång är dags för fredsförhandlingar – enligt Stubb pågår redan på flera håll diskussioner kring de förslag som Ukraina själv men också andra har lagt fram – så måste Ukraina ha en plats vid förhandlingsbordet.

Stubb tror också att oberoende av vem som vinner presidentvalet i USA, Kamala Harris eller Donald Trump, så kommer arbetet för att nå en lösning för fred att fortsätta.

Allt är tillsvidare ändå osäkert.

– Det kan också hända att kriget kommer att pågå ännu länge, kanske i flera år, sa Stubb.

Som sista och femte punkt hade Stubb understrukit för Xi att det inte var Nato som inledde kriget, utan kriget ledde till en utvidgning av Nato.

Under presidenternas möte hade Stubb också tagit upp frågan om Nordkoreas inblandning i kriget i Ukraina. Kina brukar framhålla att man inte vill att kriget ska eskalera och utvidgas samt varnat för provokation från någondera påfarternas håll.

– Men då kan man ju fråga sig hur det ligger till med att Nordkorea skickar soldater till kriget i Ukraina, sa Stubb.

Stubb efterlyste inför FN:s möte i höstas en förnyelse av säkerhetsrådet.

– Om vi vill ha ett globalt samarbete måste maktfördelningen i internationella institutioner, inklusive FN, förnyas, upprepade presidenten.

På ett allmänt plan ser han också en rörelse  inom politiken där ideologierna får vika undan för identiteter.

Då är det också svåras att nå kompromisser, eftersom idet innebär att man måste ge avkall på sin identitet, enligt Stubb.

När det gäller presidentvalets utgång i USA är Stubb inte särskilt orolig för Finlands del.

– Skillnaderna mellan Harris och Trump ligger mer på det inrikespolitiska planet än på det utrikespolitiska.

Enligt Stubb har bägge kandidaterna en positiv syn på Finland.

– Och oberoende vem som blir USA:s nya president kommer Finland att värna om ett gott samarbete.

Foto: Emmi Syrjäniemi/Presidentens kansli

Lämna en kommentar