Tre frågor till Paavo Arhinmäki

av Mio Lindman

Paavo Arhinmäki är biträdande borgmästare i Helsingfors, och har betraktats som en stark kandidat för borgmästarvalet som följer på kommunalvalet i april 2025.

 

1.

Kultur- och fritidsnämnden i Helsingfors stad har gått ut med att staden i kontrast till regeringens sparbeslut strävar efter att mer resurser ska läggas på kulturen nästa år. Vad låg bakom detta beslut?

Helsingfors stad betraktar konst och kultur som helt grundläggande delar av stadens service. Kulturfältet tog stryk under coronapandemins restriktioner, därför har vi på ett betydande sätt valt att öka stödet till kulturen. Konst- och kulturutövarna ska ha sysselsättningsmöjligheter och publiken ska ha en chans att hitta tillbaka till konst- och kultur-utbudet. Vi anser att regeringens beslut att skära brutalt i kulturfinansieringen är både obildat och ofosterländskt. Vi vill vara en motkraft till denna barbariska politik.

 

2.

Vad vill du lyfta fram som den viktigaste insatsen du gjort för kulturfältet i Helsingfors under din tid som biträdande borgmästare?

Vi har höjt stödet till kulturen med sammanlagt cirka 10 procent. Vi har i synnerhet satsat på att de som inte tidigare ägnat sig åt kulturverksamhet nu ska kunna göra det. Därför har vi betonat bland annat förorterna, offentliga konstverk och grundundervisningen i konst på ställen där deltagarprocenten tidigare varit låg.

 

3.

Du har på din öppna Facebooksida delat videor där du presenterar Helsingforsbibliotekens verksamhet. Vad fick dig att börja göra dessa videor?

Halvt i misstag började jag göra videor på temat Sporttikornereita, borgmästarens idrottshörna. Ursprungligen var det tänkt som en one off men de blev populära och folk började hojta efter fler. Jag ville sedan göra något liknande med kulturinne-håll och då hittade jag på den här bokcirkeln (en bibliotekarie på varje bibliotek Arhinmäki besöker tipsar om en bok, som han sedan läser och kommentar, red.anm.). De här videorna har också fått uppskattning. Förvisso har inte hela grundidén jag hade helt tagit fart, nämligen att folk skulle låna samma bok som bibliotekarierna och jag talar om och att de sedan skulle diskutera dem på sociala medier, som i andra bokcirklar.

Lämna en kommentar