Ny Tid är årets tidskrift

av Ny Tid

Ny Tid har utsetts till årets finlandssvenska tidskrift 2024. Enligt juryns motiveringar ger Ny Tid läsaren hopp inför framtiden om att en annan, bättre värld är möjlig. Priset delades ut på Helsingfors bokmässa på torsdagskvällen. 

– För vår del är vi väldigt glada över att det är en samhällstillvänd kulturtidskrift som fått priset. Vi jobbar hårt med att erbjuda artiklar med tuggmotstånd och hög ambitionsnivå också utanför nyhetsjournalistiken, säger chefredaktör Janne Wass i en intervju med Förbundsarenans tidskriftsombud Kim Malmberg, som koordinerar det finlandssvenska tidskriftsnätverket tidskrift.fi. Det är Förbundsarenan som delar ut priset i samarbete med det svenska företaget Textalk, som specialiserar sig på digitala lösningar för tidningar och tidskrifter. Prissumman är 2500€. I juryn satt  marknadsföraren Maja-Stina Andersson, riksdagsledamoten Johan Kvarnström och grafikern Jenny Lucander.

Enligt artikeln på Förbundsarenans webbsida är det i är denna dimension som tidskrifter som Ny Tid erbjuder sådant som är unikt. När dagspressen strömlinjeformas och det djuplodande och tunga materialet får allt mindre utrymme så är det tidskrifterna som kan erbjuda något utöver det vanliga.

– Tidskrifterna kan bjuda på en fördjupning av frågor inom både samhället och kulturen och politiken och ekonomin och vågar ta ut svängarna när det gäller textlängder och abstraktionsnivån på texterna, säger Wass.

Fr.v: redaktionssekreterare Mio Lindman, grafiker Otto Donner, chefredaktör Janne Wass och tidskriftsombudet Kim Malmberg.

Betala för tidskrifter!

Samtidigt som Wass ser möjligheter för tidskrifterna att ta vid där dagstidningarnas ambition inte räcker till så ser han också paradoxer. 

– Om vi utgår ifrån det antagandet att tidskrifterna blir allt viktigare i medieekosystemet så finns det en fara i att om tidskrifterna allt mer börjar ta över det djuplodande och analytiska journalistiken så uppstår samtidigt en stor risk att allt fler går miste om denna typ av journalistik.

Den stora frågan är alltså huruvida tidskrifterna kan skapa fördjupning och kvalitet, utan huruvida läsarna kan hitta till den journalistisk och mångfald som tidskrifterna står för. Eftersom tidskrifterna är små och utkommer relativt sällan med små ekonomiska resurser så har tidskrifterna alltid kämpat med att få uppmärksamhet för sitt innehåll. Och om inte läsarna hittar tidskrifterna så spelar det ingen större roll vad de skriver om.

Janne Wass budskap till läsarna blir att som de vill ha en sådan journalistik som tidskrifterna kan stå för så lönar det sig att prenumerera och betala för tidskrifterna.

– Tidskrifterna är en bransch som faller mellan stolarna. De behöver allmänhetens och politikernas och beslutsfattarnas uppmärksamhet. Ett pris som årets tidskrift bidrar till att lyfta tidskrifternas profil men det behövs mycket mer än så, säger Wass.

Finlands Natur och Funk. hedersomnämndes

Priset delades ut på Helsingfors bokmässa på torsdagskvällen 24.10 på Helsingfors bokmässa. I sitt tacktal berömde Wass också de andra två finalisterna, Finlands Natur, som ges ut av föreningen Finlands Natur & Miljö, samt Funk., vars utgivare är Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Wass gladde sig över att juryn valt att premiera samhällstillvända tidskrifter med ambitiös och professionell journalistik, och noterade att båda de andra finalisterna sysslar med ovärderligt upplysningsarbete och gedigen samhällsanalys. 

– Samtidigt är det egentligen ett omöjligt arbete att utse årets tidskrift, eftersom de finlandssvenska tidskrifterna är så olika och tjänar så olika syften. Det går inte att jämföra Folkdansaren med Finlands Natur. Folkdansaren är kanske inte så intressant för dem som inte sysslar med folkdans, men för sin målgrupp är tidskriften helt ovärderlig. En tidskrifts värde kan inte mätas i dess upplaga. Varje tidskrift bidrar till den mångfald av röster och idéer som är så viktig i ett demokratiskt samhälle. 

Stor tidskriftsbredd

Enligt Förbundsarenans pressmeddelande valde alla tre jurymedlemmar var för sig Ny Tid till vinnare av priset, så beslutet var fullkomligt enhälligt, vilket enligt organisationen “visar vilken tyngd Ny Tid har bland de finlandssvensk tidskrifterna”. 

91 tidskrifter hör till nätverket tidskrift.fi. Av dem blev 23 stycken nominerade till priset, vilket enligt Malmberg också visar vilken bredd av högkvalitativa tidskrifter det finns i Svenskfinland. Som hjälp i sållandet hade juryn prisets statuter, som stipulerar att priset ska tillfalla en tidskrift som “utmärkt sig som en engagerande och förenande kraft inom civilsamhället eller en tidskrift som förnyat sig och hittat nya läsare. Speciell vikt läggs vid ett utåtriktat tilltal och gränsöverskridande engagemang.”

Text: Redaktionen, utgående från Kim Malmbergs artikel på Förbundsarenans webbplats.
Foto: Kim Malmberg/Förbundsarenan

Läs juryns motivering nedan:

”Ny Tid ger läsaren ett tankeväckande och mångsidigt innehåll blandat med en lika sylvass som samvetsgrann samhällskritik och analytisk fördjupning. Tidskriften präglas av högklassig journalistik och skickliga skribenter. Ett gediget redaktörsarbete håller en effektiv hand över helheten.   

Ny Tid är på ett naturligt sätt både en ovärderlig kulturröst och ett politiskt språkrör med journalistisk integritet och värdighet. Även om sympatierna helt öppet ligger till vänster är Ny Tid intressant för alla intresserade av de stora samtidsfrågorna – oavsett politisk hemvist.  

Årets tidskrift behandlar modigt och fördomsfritt ämnen som är viktiga i denna polariserade tid. Innehållet är aktuellt, angeläget och relevant. Det globala perspektivet och de internationella elementen utgör en naturlig och viktig del av den mångsidiga helheten. Även det nordiska perspektivet är ständigt närvarande.  

Ny Tid balanserar stilrent mellan ställningstagande klarspråk och akademiskt lagd kontemplation. Tidskriften är intellektuell utan att vara snobbig, klartänkt utan att skriva dig på näsan. 

Kulturbevakningen och reportage om allt från arbetsliv till miljö- och klimatfrågor kompletterar på ett betydelsefullt sätt journalistiken på svenska och samhällsdebatten i stort i Finland. 

Ny Tid inger läsaren hopp inför framtiden och att en annan, bättre värld är en möjlighet.” 

Lämna en kommentar